top of page
farhult gräns.jpg

Samla och gå vidare

Bilderna och skogsformandet

Efter detta ihopplock av historier, referenser och reflektioner  är det dags att samla innehållet igen, ett försök till en överblick.
Den röda tråden i utforskandet har varit vad jag kallar skogsformande, hur själva skogen formas och formar. Frågan jag ställde inledningsvis handlade om bilder av skogen och deras påverkan på själva skogen. En första, brännande punkt är de två bilderna “skog” och “skogsbruk”. Det är svårt att prata om “skogen” på ett sätt som inkluderar både de odlade träden på avgränsade ytor och de ekosystem som existerat under lång tid. Den skog som varit skog länge utan avbrott, undantagen rotationsskogsbruk, har värden som att vara ett långlivat, rikt ekosystem anpassat till platsens förhållanden, variationsrika rum att vistas i. Det är den typen av skog som figurerar i bilder och berättelser. Skogsrummet, skogsvärlden.
Den skog som planterats, som skogen i Farhult, kallar vissa för virkesåkrar eller trädplantering. Det är ord som används av kritiker till trakthyggesbruket. Jag menar att de speglar mycket av de idéer som finns med det bruket - det är skogen som resurs, planterad för att leverera goda tjänster till samhället och skördas emellanåt. Jag tänker mig dock att det är svårt att lämna de associationer och relationer som finns till idén om skogen, det är ett värdefullt kort laddat med känslor. Så resursskogen tenderar ändå att illustreras som skogsrummet.
Jag tittar närmare på undersökningen och ser en mängd stillbilder, idéer om skogen, fantasier och berättelser med förenklade motiv. Skogen som idén om essensen av naturen, som Jesper Weithz formulerade det under vårt samtal. Ett mer äkta varande, mer sant än det låtsasliv vi traskar runt i med våra plastsaker, som David Thurfjell sammanfattade svar från intervjuer han gjort. Skogar och träd som gamla, som påminnelser om en ursprunglighet. Så finns också bilden av den gröna fabriken, koldioxidkämpen, den naturliga industrihjälten, som Svenskt trä framhåller skogen. Jag har funnit motsättningar - att många gånger är skogen inte essensen av naturen utan flätningen av natur och kultur, det autentiska och ursprungliga existerar inte som ett tillstånd utan allting är process, de gamla träden är knappt äldre än människorna och användningen av skogsråvara är inte alltid en tjänst för klimatet.

bottom of page